Er det egentlig så dyrt å eie en elbil?
Norge er et land med grønn energi og fornybare energikilder som vannkraft. Derfor er vi et land som er perfekt som drift av elektriske kjøretøy. Landet vårt er dekket av ladestasjoner for elbiler som er driftet på grønn energi og med de effektive elbilene på markedet i dag koster det bare en brøkdel å komme seg fra A til Å enn om du hadde brukt en bensinbil. NAF kan opplyse om at hvis du kjører 15 000 km i året med elbilen din vil det koste deg 3 000 kr gjennom hele året.
Det kommer til å skje en del endringer på de ulike reglene og avgiftene gjennom de neste årene, men selv etter at disse endringene er gjennomført er det fortsatt elbilen som er billigst. Det skal lønne seg å reise miljøvennlig.
Fordeler med en elbil
Den første store fordelen med å eie en elbil i Norge skjer allerede når du kjøper din første elbil. Elbilen har nemlig ingen avgifter eller moms på hverken kjøp eller leasing! Selv om bilene kan være dyrere å produsere vil de av den grunn koste like mye, eller mindre, som en vanlig bensinbil. Kanskje det er derfor elbilene hadde 17 % av markedsandelen i 2016?
Som alle bileiere vet er det ikke bare bensin, vedlikehold og avgifter som koster mye. Hver måned kommer det en diger regning på alle bommene du har kjørt gjennom i løpet av perioden. Alle som velger å kjøre elbil spiller derimot unna denne brutale regningen. Mange ferger slipper også elbiler om bord gratis. I løpet av 2018 vil det komme en lav bomavgift i Oslo, men når vi kan kjøre gjennom rushtrafikk-køen i en egen elbil veibane skal nok dette gå helt fint. Tipper på at det er derfor elbiler har blitt så populært i Oslo. I tillegg finnes det mange kommunale parkeringsplasser som tilbyr gratis parkering og ladning til reisende med elbil.
Ulemper med en elbil
Norge er et langstrakt land med mange ulike regioner og variert klima. I arktiske strøk kan det være dyrere å holde en elbil vedlike og batteriet holder ikke alltid like lenge. Heldigvis kommer det mange nye biler på markedet nå som holder seg selv når vi står med snø opp til haken. Et annet dilemma er også den omfattende produksjonen av batterier. Produksjonen nå er kanskje ikke helt optimal, men teknologien forbedres hele tiden og snart har vi nok helt grønne batterier som konkurrerer ut alt av bensin og diesel.